A Hipnózisról Az ülésről Érdekességek Bemutatkozom Elérhetőségeim
GYIK


"Ismerd meg Önmagad!"

Mi a különbség a meditáció, a relaxáció és a hipnózis között?Ezek a fogalmak ma már nagyon keverednek, és ténylegesen is rengeteg átfedés van köztük.
A relaxáció ellazítást jelent, többnyire az izmok ellazítás a fő cél. A vezetett relaxáció azonban tekinthető hipnózisnak. Az agykontroll valójában az önhipnózist oktatja (kimondatlanul), ahol az önszuggesztiókat és az egyéb technikákat használva kívánjuk elménket befolyásolni, irányítani.
A meditáció az elme lecsendesítése, egy belső nyugalom, béke megkeresése. Az elmét egy bizonyos dologra összpontosítja, valamilyen célra fókuszál. A vezetett meditáció nevezhető hipnózisnak, pl. amikor szimbúlumokat használva irányítjuk a tudatalattit egy célnak megfelelően.
A hipnózis a fentieket mind használja.
Hipnotikus állapotnak nevezhetünk minden alfa és théta állapotot, tehát a relaxációval és a meditációval elért állapotok is hipnotikus állapotok.
A köznyelvben bárkire akit valahogy befolyásoltak azt szokták mondani, hogy meghipnotizálták (pl. amit a marketingpszichológia is tesz, hogy az érzelmek által irányítva sarkall döntésre), így gyakorlatilag éber állapotban is meg lettünk hipnotizálva. (Ami történthet akár egy bizonyos dolog rendszeres ismétlésével, hisz előbb-utóbb ha csak egyvalamit hallunk/látunk azt elhisszük.)

Mi az ami közös a meditációban, relaxációban és a hipnózisban?

- elérni, használni akarják a tudatalatti lehetőségeit (vagy talán még azon is túl)
- céljuk, hogy jobbá tegyék az életünk
- mindegyiknél transzban, megváltozott tudatállapotban vagyunk (ami valójában nem más mint az agy természetes állapota, a teljesen ébertől eltérő frekvencia, mely bármelyik esetbebn lehet nagyon mély transz)
- mindig tudatosak maradunk (a tudatos elme nem tűnik el, csak elhalványul, csak a tudatosság természete változik meg) (mindig emlkészünk, kivéve amikor nem :-)
- számos pozitív fizikai hatással rendelkeznek és rengeteg feszültséget levezetnek

Miben más a hipnoTERÁPIA?

- külső személy vezeti, akinek különösen fontos szerepe van: belső elvárásai, hozzállása, magabiztossága kihat a teljes ülésre és a sikerre (kivéve az önhipnózist, aminek megvannak a korlátai - saját magunk)
- szoros kapcsolat (rapport) alakul ki a klienssel, aki befogadja és követi a szuggesztókat (ilyen jellegű kapcsolat "más" esetekben többnyire csak hosszú idő alatt jön létre)
- megfelelő szaktudású vezető mellett olyan távlatok érhetőek el gyorsan, amik meditációval vagy relaxációval talán csak nagyon sokára
- ismeri az elme működését, ebben rejlik hatékonysága (talán ez a legfontosabb)
- a külső vezető biztonságot ad (így segít feladni irányításunk) és vezet váratlan helyzetekeben, valamint tükörként segít felismerni a megoldásokat
- személyreszabott - azaz nem egy szokásos relaxációs szöveg hangzik amihez a kliens alkalmazkodik, hanem a klienshez alkalmazkodik a hipnotizőr
- >>> Hogyan segít a hipnózis? http://harspeter.hu/hipnozisrol.php#hipnozishelp

Tehát a hipnózis, hipnoterápia abban tér el lényegében, hogy a transzot hogyan használjuk fel! Felhasználni egy cél érdekében egy olyan segítséggel, aki ismeri a tudatalatti működését.

Talán már rájöttél, hogy valójában az életben minden hipnózis...

HársPéter
Hárs Péter
Certified Clinical Hypnotherapist

"a tudás útja minden ember, minden közönséges halandó előtt nyitva áll." "… a Tradíció útja nem kevés kiválasztott útja, hanem minden emberé." "A Rendkívüli az Átlagemberek útján rejtezik."