A Hipnózisról Az ülésről Érdekességek Bemutatkozom Elérhetőségeim
GYIK


"Ismerd meg Önmagad!"

Tudatalatti elme és önhipnózis. Tippek egy szebb élethez.
http://www.youtube.com/watch?v=2ujMm-_XnJY videó szöveges kivonata.Az elmét két részre szokás bontani: tudatos és tudatalatti elmére. A tudatos feladatai a mérlegelés/ítélkezés, gondolkodás, analizálás, logika, érvelés, rövid távú memória; a tudatalatti működteti testi rendszereinket, feladata a reagálás, hosszú távú memória, ez az érzelmi "elme". Ha a jéghegy szimbólumot említjük, a tudatos a felső 10%, a tudatalatti az alsó 90%. Nem véletlen, hogy úgy tartják, hogy az egyetlen lehetőség, hogy megváltoztasd életed, ha megtanulod irányítani a tudatalatti elméd.

A tudatalatti elme mindig teljesíti azt, ami bele van programozva. Meg fogja valósítani azt, ami érzelmileg meg van benned erősítve. A működésünk: a gondolat teremt egy képet/látomást, a kép megteremt egy érzelmet, az érzelem megteremti a valóságot. A tudatos elme így alkot, az érzelem megnyitja a kaput a tudatalatti felé ahova az beírásra kerül, a tudatalatti elme pedig végrehajtja azt. Tehát az érzelmek raktározzák el a betáplált információt.
Tehát mire fókuszálsz a gondolataiddal? Azt fogod megvalósítani amire koncentrálsz. Amire figyelsz annak fontosságot szentelsz, őrizgeted, ápolgatod és létrehozod a jövődet. Ha arra fókuszálsz ami zavar, még ha nem is akarod, ezzel bebiztosítod hogy megkapd. Ezért sokszor azt a sorsot éljük, amit el akarunk kerülni.

A tudatalatti nagyon jó szolga, de borzalmas mester. Mindent végrehajt akár akarjuk, akár nem, ha egyszer elfogadtuk azokat az érzelmeket. Minél erőteljesebb érzelmeket fogadtunk el, annál erőteljesebben és gyorsabban hatja végre a feladatát. Mivel nem képes irányítani, ezért kell a tudatos elme.

Sajnos már gyerekkorunktól az van belénk programozva, hogy arra figyelünk, arról beszélünk, úgy gondolkodunk hogy mit nem akarunk, ahelyett hogy arra fókuszálnánk mit akarunk. Más az értelmezése a tudatalattinak, hogy "nem akarok beteg lenni" vagy hogy "egészséges vagyok". Több ok miatt is. Min van a fókusz? A betegségen. Ahogy kimondod a szót, annak már van is egy képe a fejedben, könnyen lehet, hogy rögtön érzelmeket is kapcsolsz hozzá, lehet hogy erős érzelmeket. Másrészt most ne képzelj el egy piros elefántot! Kimondom a szót és a kép rögtön megjelenik, mivel az elme nem érti a nem szót, a nem szót nem lehet képben megjeleníteni. Harmadrészt pedig ha programozunk, fontos hogy mindig a jelenben vagy a múltban tegyük, mert a tudatalattiban nincs idő, ha valamit a jövőbe vetítek azt ő is a jövőben akarja megvalósítani, és mindig csak a jövőben.


Önhipnózis. Ez sokak számára még mindig egy misztikus szó, pedig az egyes számú önhipnózis az imádkozás. A fontos azonban, hogy megtanuljunk helyesen imádkozni! De ide tartozik még az "meditáció" (azaz az önhipnózis mindenhol létezik csak másképp hívják), ide tartozik még a kántálás, zsolozsma, mantra, a belső megerősítés/igenlés ("igen, képes vagyok rá"), de az is nyilvánvalóvá válhatott számotokra, hogy az érzelmek is amiket létrehozunk/elfogadunk mind alakítanak minket (elragadtatás, öröm, harag, félelem, sokk). Azaz akár mondhatjuk: minden hipnózis, folyamatosan hipnotizálod saját magad.
Tehát mi az önhipnotizálás vagy önprogramozás? Egy élénk, információ dús kép érzelmekkel történő beágyazása a tudatalatti elmébe.

Akkor hát miért is tanulj meg relaxálni, tudatosan hipnotizálni, programozni magad? Adj egy halat egy embernek - jól lakik aznapra. Tanítsd meg halászni - jól lakik egy egész életen át.

Miért érdemes amúgy is relaxálni? 20-25x programozhatóbb a tudatalatti, hatékonyan levezeti a stresszt (helyreteheted a sok információt és ingert ami ért), segíti a regenerálódást, energizál, pozitív élettani változásokat indít be, javítja a koncentrációt, segít megoldások megtalálásában, segít a jó döntéshozatalban.

Programozni általában kétféleképpen szoktunk: vagy egyszerűen pozitív szuggesztiókat (kijelentéseket) mondogatunk (fontos a helyes megírásuk), vagy képzeletben lejátszuk mint egy videót (ezt lehet egy tévében mintha magadat néznéd, vagy csak úgy simán elképzelheted). Ez utóbbinál megemlíteném, hogy van aki úgy látja mintha tényleg egy tv-t nézne, van aki csak tudja, érzi, hogy miről van szó. Ez teljesen mindegy, mivel különbözőek vagyunk ezt mindenki egy kicsit másképp éli meg.

A céljainkkal mik lehetnek a lehetséges bajok ?
- a vággyal (nem is a miénk, hanem mások erőltették ránk, vagy nem tenne jót nekünk, ha teljesülne)
- az érzelmekkel amik a vágyhoz kötődnek (félelemmel tölt el ha teljesül, például mi lesz ha a csak a pénzemért fognak szeretni)
- nem rajtunk múlik a vágy teljesülése (szeressen belém a Dezső, lottóötös)
- alapvető készség/tudás hiányzik (nem ismerem a pénzzel való helyes bánásmódot)
- hiedelmek (úgyis világvége jön, felemészt a sok pénz, ha feleségem lesz meghal balesetben mint a szomszédnál).

Szabályok, tippek

Általában kétféleképpen kérünk. Vagy hálával köszönd meg, hogy már megkaptad (ez a helyes imádkozás módja), azaz olyan érzés legyen benned hogy az már a tied amit akarsz. (Ezt segítheted úgy is, hogy előbb olyan dolgokat köszönsz meg amik már tényleg itt vannak veled és hálás vagy, hogy felhozd az érzést, aztán ezzel az érzéssel köszönd meg azt is amit szeretnél hogy már megkaptad.) Vagy ha közelebb áll hozzád, könnyebben elfogadható számodra a jelenben kérj: pl. napról napra egyre egészségesebb vagyok.

Írd le a célod! Tedd fel magadnak a kérdést: tényleg akarom?

Mindig azt mond amit akarsz, mert ha az mondod amit nem akarsz azt is megkapod. Azaz fókuszálj a megoldásra, ne a problémára. Mindig pozitív szavakkal, pozitív oldalról.

Fontos a jó megfogalmazás! (Az is lehet, hogy pl. 3 napig programozod és aztán figyelsz, és érzed majd hogy bölcsebb-e átfogalmazni.)

Köss hozzá érzelmeket! Minél erősebb az érzés ami hozzá van kapcsolva, annál gyorsabban fog megvalósulni. Mindig az élvezetre koncentrálj!

Képekben képzeld el amire koncentrálsz. Minél pontosabban, precízebben!

Mikor programozz? Elalváskor (egész éjjel az elméd azon dolgozik majd) és ébredéskor (még tiszta vagy, a napi dolgoktól mentes). Amúgy is fontos: lefekvéskor arra gondolj amit akarsz!

Ha másnak akarsz segíteni, csak akkor tedd ha kérik vagy megengedik. Tudom, ez nem mindig könnyű, de az nem a te életed, nem tudhatod mit kell megtanulnia, nem veheted el tőle a tapasztalás leckéjét. Hagyd az embereket létezni. Hidd el változni fognak ha te változol, példával járj elöl. ("Ne várd el hogy kövessék a tanácsaidat, de ne hidd hogy nem fogják követni a példádat.")

Nap közben is figyelj oda magadra: ahova figyelsz az lesz a valóságod. Nap közben is hipnotizálod magad.

Tedd fel magadnak e kérdéseket: Mi az amit szeretnék? Hogyan változna meg az életem ha elérném? Hogyan érezném magam abban a megváltozott életben?

Gyakran használd a gyönyörűség, élvezetes szavakat. Használj pozitív érzelemdús szavakat!

Nevezd el a tudatalattidat, hisz a részed. Így legalább te is tudod hogy kihez beszélsz ha meg kell szólítanod vagy kérdezni akarsz tőle.

Bízz magadban, figyelj a belső hangra, bízz abban ami jön. Akár képzeletben szerelhetsz is egy hangtompítót a tudatos Énre, hogy jobban halld a belső hangod.

Légy egyedi. Sok jó másolt dolog működhet jól, de amit magadnak kitalálsz az a leghatékonyabb.

Mielőtt programozni kezdesz valami olyat tégy képzeletben ami mosolyt csal az arcodra. Amitől jó érzések lesznek benned, amivel kapcsolatban jó érzés él benned. Pl. Menj el a tengerpartra nézelődni, de ez lehet egy séta természetben. Lehet egy jó emlék. Akár mondd is magadnak, látom magam előtt a vizet, ahogy tükröződik rajta, és a lábaim a vízben vannak, és a víz kellemes meleg, aztán háton fekve lebegek a vízen.

Szívből való teremtés! A lényege: elfogadom azt is ha nem úgy lesz ahogy akarom - azaz elengedem, miután kifejeztem a vágyat. Ettől nagyon hatékony lesz! Az agykontroll is mondja: legyen úgy, ahogy mindenki számára a legjobb.

Példák:
- egy rakás pénzen akarok ülni (aztán ott találod magad egy bank feletti lakás lakójaként)
- minden számlám ki lett fizetve (aztán egyre több számla jött minél többet keresett - a probléma, hogy a fókusz a számlán volt; javítás: minden pénz amit megkeresek az örömre és megtakarításra fordítódik)
- szeretnék egy vízparti ingatlant (aztán egy csőtörés vagy árvíz elönti a házam)
Azaz: Pontosíts! - A tudatalatti lusta, mindig a legkisebb ellenállásba ütköző utat találja meg, hogy végrehajtsa ami bele van táplálva.

Én azt az utat képviselem, hogy találjuk meg az "okot", a mögöttes hiedelmet és azt oldjuk fel, találjuk meg mi volt az eredeti célja valaminek ami létrejött, vagy mi a gátlója valaminek ami nem jön létre. Erre számos út létezik, számos nagyon jó út. Azonban történhet változás felülírás által is. Ezt sok esetben meg lehet tenni, de nem minden esetben. Természetesen önhipnózis segítségével is lehet az "okokat" kutatni:
- este kérdezd meg: mit tehetek most hogy ez változzon - reggel felébredek és az első gondolatom a válasz lesz
- az agykontrollos pohár víz technika
- álomkontroll (melynek sok fajtája létezik)
- képzeletbeli varázsgömbben/tükörben megjelenik a válasz relaxáció közben
Ez sokszor lehet, hogy azért nem megy, mert egyedül nem lennél képes feloldani azt a konfliktust/traumát ami a megoldás, szükséged van egy külső vezetőre aki segít ebben. (Vagy mert mivel benne vagy, nem tudsz "mögé" tekinteni.)


Mit tegyél, hogy jobban érezd magad?

- Tanulj meg relaxálni! Gondolod hogy véletlen hogy ez megvan minden vallásban? Ima, "meditáció", önhipnózis, mindegy hogyan hívják, ugyanazt jelenti.

- A szavaknak sokkal nagyobb hatásuk van mint aminek hangzanak, rád is és másra is. Minden kimondott szó szuggesztió! (A jó példa talán: sokszor egy jó szóval megmenthetjük egy ember életét.)

- Gondolat-nagytakarítás! Azaz: figyeld a gondolataid, és ha lehúzó, rossz képet festő gondolatok jönnek, számodra nem kedvező gondolatok, azonnal csípd őket fülön és javítsd ki, helyettesítsd egy pozitívval, számodra megfelelővel. A program, a belső dialógus amit futtatsz mindig megerősíti önmagát!

- Változtad meg, ahogy beszélsz magaddal! Ne légy szigorú magadhoz, dícsérd magad, veregesd meg a vállad.

- Legyen célod! Az egyik legfontosabb! Ha nincs célod kinek az életét éled? (Semmilyen szél nem jó annak aki nem tudja melyik kikötőbe tart.) Írd le a céljaid. Leírni papírra a célokat, egy szerződéskötés magammal. Írd le a sikereid is mindig!

- Nézd az életet úgy ahogy van, ítélkezés nélkül. Csak nézz és figyelj. Légy békében. Fogadd el: így van, hadd legyen. (De ez nem jelent beletörődést, csak egy másfajta hozzáállást.)

- Elfogadással állj mindig a dolgokhoz: ez valamiért itt van most az életemben, ezt én hoztam létre, én alkottam meg magamnak ezt az életet. Mivel nem lelem benne örömöm, nekilátok egy olyan élet megteremtésének amiben örömöm lelem.

- Lépj ki az áldozatszerepből, a kifelé mutogatásból. „Az életben nincsenek áldozatok, csak önkéntesek”!

- Harag, neheztelés, bűntudat -> a három legtöbb galibát okozó dolog az életünkben. Engedd el őket: Egyrészt mindig a tőled telhető legjobbat teszed, más is ezt teszi. Mutass egy embert aki még sohasem hibázott. Bocsáss meg gyorsan! Mindenki tanulni jött ide, nem tudhatod milyen napja van a másiknak, ha leélted volna az életét te is így cselekednél. Szabadon élni csak az tud, aki megbocsát az ellene vétkezőnek.

- Fejezd be a múlt emlegetését. A legjobb benne hogy már vége. Nézz előre.

- Jusson eszedbe: minden jó valamire. Mindennek megvan a maga előnye, jó oldala, akár valami amit meg lehet tanulni belőle. Ezt keresd!

- A reakciód megválaszthatod. A földi mennyország vagy pokol szerintem azon múlik, hogyan reagálsz, az nem egy külső hely ahova el kell jutni, hanem egy belső hely. A létezésnek egy fajtája.

- Reggel így kelj: ma valami csodálatos dolog fog velem történni, fantasztikusan érzem magam; este így feküdj: hálával, köszönettel a napért, és mondd, hogy holnap valami csodálatos dolog fog történni velem.

- Értékelj mindent nagyra, még az apró dolgokat is. Minél jobban értékeled, annál többet látsz benne, annál többé válsz, és magadat is annál többre értékeled.

- Mindig amikor dolgozol magadon, befoltozol régi sebeket, elengedsz régi dolgokat azon dolgozol hogy jobban érezd magad, hogy jobb életed legyen. És azt kapod amit adsz, hidd el.

- Csak aki kockáztat, az szabad igazán.

- Mosolyogj sokat. Kimutatták hogy még az erőletett mosoly is pozitív hatásokat indít el.

- Figyeld meg mi ismétlődik az életedben. Azt kell most megoldanod!

- Hallgass a megérzéseidre. Ebben a rendszeres relaxáció, önhipnózis segít, elcsöndesíti az állandóan csacsogó elmét

- A relaxáció segít abban is, hogy jobban megőrizd a nyugalmad, és arra szerintem már rájöttél hogy a jó döntések, a helyes reagálások/válaszok a nyugodt állapotból jönnek. (Hirtelen haragodban ne válaszolj senki levelére, hirtelen örömödben ne ígérj senkinek semmit.)

- Légy türelmes, a lépcsőfokok követik egymást, ha elindultál rajta már jó úton vagy.

- Ne aggódj másért sem! (Azt jelenti: nem hiszek és nem bízok benned, csak magamban hiszek te gyengébb vagy.) Helyette törődj a másikkal! (Azt jelenti: hiszek és bízok benned, így extra erőt kapsz tőlem.)

- Amit elképzeltél, amit szeretnél azon a lehető leghamarabb kezdj el dolgozni! Cselekedj! Így megmarad az előrehajtó motivációs erő!

- A legjobb módszer hogy megjósold jövődet: tervezd azt meg. (Ötlet: írj egy levelet magadnak úgy, hogy a jövőből visszanézel az elmúlt 1 évre, mintha egy barátodnak magyaráznád el. Kb. 21 napig reggelente olvasd fel magadnak.)

- Változtass, változzál! Ez egy folyamat, nem egy esemény. Egy esemény csak egy kis siker, egy folyamatból lehet igazi örömöd.

- Pozitív elvárással állj hozzá. Amit az elme elvár, az azon van hogy megvalósuljon. Várd el hogy sikeres vagy, így lesz meg a megfelelő hozzáállásod és bizalmad.

- A 21 napos program. (minden nap 3 új dolgot írj le amiért hálás vagy - pozitív szemléletet kapsz; minden nap 1 pozitív dolgot ami veled történt - így újra átéled és megerősít; testmozgás – megtanítja hogy a viselkedés számít; relaxálj – ekkor nyugodt átlátást kapsz a sokminden felett; tudatosan cselekedj jót legalább minden nap egyszer - az öröm forrása)


Javaslom, ha valami történik ami zavar tegyél fel néhány kérdést: mit kell ebből megtanulnom? Talán csak azért kapom mert én is ezt csinálom/csináltam? Miben kell változtassak hogy ez megváltozzon? Talán csak tesztel a sors hogy megfelelően reagálok?

A sikeres ember ismertetői:
- A sikeresek nem kérnek engedélyt. Kezdd el csinálni, akár kész vagy rá akár nem. Hisznek az álmaikban, nem kérnek jóváhagyást.
- A sikeres emberek mindig igazat mondanak.
- A sikeres ember mindig őszinte önmagával szemben.


Az élet értelme az, hogy élvezd, hogy érezd jól magad. Tegyél meg mindent, hogy így legyen. Egy tanárom sok kliens után erre jutott: az élet értelme, hogy békére leljünk önmagunkkal. Nincs megbánás, nincs sajnálkozás, nincs mit kellett volna tennem. Ne legyél olyan szigorú magaddal, ha tudsz egyvalakit mutatni aki soha nem hibázott hazudsz. A tudatalatti elme tudja hogy jó hibázni. A múlt hibái megtanítanak a jövő boldogságára.

HársPéter
Hárs Péter
Certified Clinical Hypnotherapist

"a tudás útja minden ember, minden közönséges halandó előtt nyitva áll." "… a Tradíció útja nem kevés kiválasztott útja, hanem minden emberé." "A Rendkívüli az Átlagemberek útján rejtezik."